Heldag i Venedig

Venedig har varit lite av en dröm för både mig och Louise. Och nu är vi här… Härligt väder och varmt. Vi tog en tur med vattenbussen längs Canal Grande och hoppade av vid Markusplatsen. Fullt av folk förstås och sen tappade man bara hakan! Man blir helt stum av alla dessa pampiga och storslagna byggnader. Det går inte att beskriva, att finna ord för allt detta så otroligt vackra. Vi gick länge, länge och bara insöp allt. Mosaiken i Himmelsfärdskupolen glömmer man aldrig.

DSC03001

Markuskyrkan är efter Peterskyrkan i Rom katolikernas mest kända kyrka. Kyrkan är så otroligt påkostad, många delar är beklädda med guldmosaik.

Framför kyrkan ligger Markusplatsen. Eller Piazza San Marco, som man säger här. På Markusplatsen myllrar det av människor. Och duvor. De är ju kända från ett otal filmer och är minst lika många i verkligheten. Detta är verkligen Venedigs hjärta.

20160529_143502

Ordet ghetto kommer just från Venedig. 1516 (samma år som Ängelholm grundlades) bildades det första ghettot. Det fanns rätt mycket judar i Venedig och de var starkt bidragande till välfärden i stan. De var handelsmän, kunde många språk och hade kontakter. Därför ville inte stan köra bort dem, som hade skett i Spanien och andra länder. Därför tvingades judarna bo i ett område kring ett nerlagt koppargjuteri, som heter geto på italienska. Här kunde man låsa portarna på kvällarna så inte judarna spred sin lära bland de kristna…

Efter detta första ghetto bildades många ghetton över hela Italien.

DSC03011

En ögonblicksbild från torget i nya ghettot i Venedig. En lugn och fin stämning fjärran från det turistiska Venedig.

Tillbaka till verkligheten: Pizza så klart vid Canal Grande. Sen drog vi oss bort till de judiska kvarteren – lugnt och skönt. Glass i skuggan på ett litet torg. Kontrasterna mellan myllrande folkmassor och lugnet på små, smala gränder är magisk.

Vi strosade rundor i stan och åkte sen ”hem” framåt kvällen. Trötta i ben och huvud. Nu smälter vi detta + ett glas rosé!


Venezia Camping Village, http://www.veneziavillage.it
Dagsetapp: 0 mil