Mot Danmark

Lite småregnigt på morgonen. Efter att ha klurat ut hur duschen funkade lämnade vi sen denna ställplats och var imponerade över hur fint allt flöt. Med passerkort till och med till sophuset!

Vi åkte i ett tråkigt landskap och vi ville nu upp till Tysk-Danska gränsen för att handla på typ Boardershop.

Men först vek vi av vägen och stannade till på Christiansfeld. Det är ett spännande litet samhälle. Det grundades ursprungligen för att en av de danska kungarna på 1700-talet hade varit över i Holland och sett den industriella kunskapen hos herrnhutarna. Därför bjöds en grupp in till Danmark och fick löfte att bygga upp en liten köping där.

DSC03414

Ett exempel på en av gatorna i Christiansfeld. Fascinerande upplägg.

Det speciella med köpingen är hur den är planerad. Raka, breda gator med planterade lindar och med smalare tvärgator. Mitt i ett stort torg och en brunn i köpingens centrum. De flesta hus är byggda i gult tegel i en enhetlig arkitektur.

Christiansfeld är helt annorlunda allt annat. Och därför finns den numera med på Unescos världsarvslista.

Väl inne i Danmark började vi fundera på var vi skulle övernatta. Nu var det lite bättre väder och vi åkte över Lilla Bält till Fyn. Där kollade vi i någon hamn men till slut blev det Odense.

Vi har tidigare bott på City Camp i Odense. Det är en välskött camping och ligger nära Odense centrum.

Men det allra bästa tyckte vi i kväll är att det går en stig genom skogen och fram till ett stort Jensens Böfhus som ligger inne i skogen. Vi har varit där tidigare och där är alltid fullt med folk. Unga, gamla och barnfamiljer. Vi njöt av deras spareribs och promenaden tillbaka till campingen var välbehövlig.


Odense City Camp, www.camping-odense.dk
Dagsetapp: 24 mil