Siljan i magiskt ljus

När vi tittade ut i morse låg dimman kvar över Vättern. Vackert, men en kyulig morgon.

Vi åkte iväg norrut, mot Siljan i Dalarna. Efter ett tag stannade vi för lunch när vi såg en skylt ”Lunch 80:-”. Och vilken lunch! Vi åt och åt och åt. Pyttipanna, wienerschnitzel, salladsbord, nykokta lingon och efterrätt med ananaspaj med vaniljsås… Allt hemlagat och suveränt gott. Dessutom nykokt lingonsylt med hem. Otroligt!

klackenKlacken i Kopparberg, en fantastisk anläggning med kvalitet rakt igenom.

Nästa stopp blev vid Rommehed utanför Borlänge, där jag gjorde min utbildning i lumpen för nu 53 år sedan. Det kändes otroligt att gå omkring på de marker där vi ställde upp, där vi hade våra övningar och där vi levde tillsammans. Vi var 8 killar från Skåne som var med på den här utbildningen till kommissarie.

romme2Rommehed är numera väldigt illa underhållet, i en av byggnaderna finns ett museum.

En kommissarie har till uppgift att sköta rätt mycket av underhållsuppgifterna på ett kompani. Allt mellan att se till att vi köper in halm från bönderna att ligga på, att posten fungerar, att marketenteriet fungerar och många andra saker som har stort värde i krig och övning.

rommehedI det här logementet bodde jag och mina kompisar. Än i dag minns jag hur jag gjorde det till en sport att sova så länge som möjligt. Jag sa till kompisarna att väcka mig tre minuter innan uppställningen. Allt var framlagt och för det mesta hann jag i tid…

Det var mycket nostalgi under den timme vi stannade i Rommehed. Många positiva minnen sköljde över mig och det var också en tacksamhet jag kände att jag fått vara med här uppe.

Inte långt från Rommehed ligger Stora Tuna kyrka, en av landets största landsortskyrkor. Den hade jag också minnen från och därför gick vi in och upplevde den stora kyrkan.

sttunaDet är mäktigt att stå inne i Stora Tuna kyrka och känna rymden.

Vi åkte sedan mot Siljan, åkte in om Leksand och köpte knäckebröd! Men sen styrde vi mot Rättvik och bodde på en jättefin camping ända nere vid Siljan. Vi tog en promenad till Rättviks kyrka där de välkända kyrkbåtarna lägger till.

kyrkanRättviks kyrka är ju ordentligt känd. Den ligger ute på en udde i Siljan.

Kvällen avslutades med en promenad till en strandrestaurang där vi tog en öl. Det räckte efter den lunch vi åt tidigare under dagen.

kvallVi bodde ända nere vid Siljans strand och där borta ser man alla villorna som ligger på sluttningen ner mot sjön.

 


Siljanbadets camping, Rättvik, www.siljansbadet.se