Dalahästar och ny solnedgång

Vi lämnade Rättvik och for upp mot Mora och Orsa. På vägen stannade vi hos Nils Olsson som är en stor tillverkare av dalahästar. Redan 1928 började man tillverka dalahästar och det har sedan fortsatt generation efter generation.

Vi fick se hur produktionen gick till, hur man började att såga ut ur ett trästycke grova konturerna av hästen. Sen förfinade man, slipade och spacklade och slutligen målade man hästarna i sina traditionella färger och mönster. Mycket fascinerande att se hantverket på nära håll.

dalahastHär gäller det att inte vara darrhänt… Och snabbt går det dessutom.

I Mora tittade vi på de traditionella platserna och strosade omkring på gågatan där vi också tog en fika.

Målet för dagen var Orsa camping som ligger vid Orsasjön. Också där hittade vi en toppenplacering och njöt i fulla drag. Vi lagade mat och också i kväll fick den nylagade lingonsylten bilda pricken över i.

goldcampingEn fantastisk campingplats där vi har både skog och sjö.

 

origoI kväll tog vi hjälp av vårt tredje hjälpmedel i köket, nämligen Origon. Utöver spritköket Origon har vi Cobben, som grillar, och Omnian, som är vår lilla ugn.

louiseUnder tiden maten göres vid sitter vi och njuter av den magiska kvällen.

Solnedgången i kväll var obeskrivbar. Det var en stillhet som inte går att beskriva. Doften av tallarna och ljuset över vattnet gjorde den här kvällen till en fantastisk upplevelse.

solnedgang

 


Orsa camping, www.orsacamping.se