Åre marknad och Åreskutan

”Morgon mellan fjällen”… Nu ser vi bergen och Åresjön ordentligt och anar Åreskutan. Vi gör oss i ordning och städar upp. Vi tar Golden ner till skidcentrat Björnen där det går gratis buss in till Åre. Man förväntar sig mycket folk och det går inte att parkera inne i Åre.

aremarknadHela Åre är fullt med marknadsstånd och folk i alla hörnor. Riktigt trevligt.

Verkligen marknadsväder i dag. Som lunch blir det en kioskvältare hos korvståndet i Åre. Och det är inte vilket korvstånd som helst. Riktiga delikatesser. Det är ett par stjärnkockar (man driver restaurangen Fäviken Magasinet, som ligger inte långt från Isaks och Ulles hus)  som tycker om det här med varm korv och har gjort något helt enastående. Man har ett korvstånd i Åre och ett i Stockholm. Alla råvaror är lokala och korven, som kommer från Undersåkers Charkuteri, är certifierat ekologisk. Allt ska vara högsta klass, den egenhändigt tillverkade senapen och ketchupen lägges verkligen på korven med varsam hand. Och chokladmjölken, som ju hör till ett klassiskt korvstånd, är tillverkad och buteljerad dagligen av lokala råvaror. Men man har inte bara chokladmjölk, flera speciella drycker och en vinlista, samma som på Fäviken.

Man kör också med en speciell mjukglass utan en massa tillsatser som har blivit succe.

Jag som älskar korvstånd blir lyrisk när jag upptäcker något sådant här. Helt enastående i sitt slag och i en klass för sig. Härligt att ha provat deras produkter.

korv5Under marknadsdagarna var det full rusning till korvkiosken.

korv2Här har jag min kioskvältare. Att se med vilken omsorg kockarna lägger tillbehör på korven gör mig mycket imponerad.

jankorvHär hjälper inte pokeransikte. Jag har svårt att dölja min njutning.

Vi strosar runt lite på marknaden och tar sen kabinbanan upp till toppen – nästan. Där uppe är det 5-6 grader bara och lite dimmigt. Men vips så blir det klarare och vi kan gå omkring lite. Strålande utsikt åt alla håll och fina höstfärger.

kabinKabinerna i kabinbanan tar 80 personer och det var så gott som fullt varje gång.

areselfieUppe på Åreskutan blev det naturligtvis också en selfie.

Det ser så läcker ut med skärmflygarna när de glider från Skutan och ner mot Åresjön. Den som hade vågat…

flygVisst ser det härligt ut. Att känna den totala friheten högt där uppe…

En annan sak som slår oss är det här med cykelåkning, här pratar vi verkligen mountainbike. Man sätter cykeln i stolliften och tar sig upp och sen är det preparerade banor som går på berget och ner till byn. Det måste vara en otrolig upplevelse. Det däremot hade varit roligt att prova på nån gång.

cykelDet finns bikes för uthyrning så det finns ju inte så många ursäkter.

cykel2Det är alla åldrar som kör de olika banorna.

cykel4Också här pratar vi fullständig frihet. Vilken utmaning.

När vi kommer ner igen känns det varmt, 16 grader och fullt ös på marknaden. Vi åt raggmunk, fläsk och lingonsylt. Riktigt läckert.

sadelnFrån Björnens skidcenter kör vi en liten bit och kommer till Sadeln. Det är det område där Isaks och Ulles hus ligger.

Sen blev det bussen hem till Björnen, inom ICA och sen hem. Vi börjar bli riktigt hemtama! I kväll mys vid brasan, lite gott småplock och ett glas vin. Såå skönt vi har det!