Att baka känns gediget

I kväll har jag bakat första omgången efter ett recept jag fick av gode vännen Thorsten Stjärnered i Östersund, som vi besökte för några veckor sedan. Det ser läckert ut i vårt kök. Och doften av nybakat bröd är högst njutbar. Att brödet sen smakar helt fantastiskt gott är ju en fördel… Receptet skriver jag in nedanför bilden.
 
Att baka känns riktigt gediget och äkta och som att vara nära verkligheten.
 
Tack Thorsten och Ingegerd!
brod
Jag tycker det ser ut som receptbilden jag fått av Thorsten så jag känner mig rätt nöjd.
RECEPT
Limporna är mycket lättbakade och har ett gediget innehåll. Thorsten Stjärnered har gett mig det här receptet och det bygger på ett recept i någon tidning på 1980-talet. Sedan har Thorsten gjort justeringar i receptet och har nu hamnat, som jag tycker, helt rätt. Lycka till.
Ingredienser för 4 limpor:
100 g jäst, 1 liter vatten
5 fikon
3 msk olja
½ dl sirap
1 msk salt
1 msk brödkryddor (Anis, fänkål eller kummin. Eller den färdigblandade brödkryddan)
ca 1,3 kg rågsikt
50 g havrekli
150 g rågkross
100 g solroskärnor
Gör så här:
1. Ljumma vattnet till 37 grader (fingervarmt) och häll det över den smulade jästen i en bunke. Lägg i 5 fikon, som är finfördelade.
2. Tillsätt olja, sirap, salt, kryddor, rågsikt och övriga kross etc till en fast deg som arbetas väl i bunken. (eller köksmaskin)
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela i 4 delar och forma till avlånga limpor. Lägg på bakplåtspapper i en långpanna. Låpt papperet gå upp mellan limporna, så jäser de inte ihop.
4. Sätt in plåten i kall ugn på mittfalsen. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda ca 50 min.
5. Låt kallna på galler under bakduk.