Nostalgieftermiddag.

Vi pratade i dag om olika bröd och mindes Scarsdales proteinbröd från 70-talet. Det var något av favoriten på den tiden och ingick i Scarsdalemetoden för viktminskning. Frukosten bestod av en halv grapefrukt och en skriva proteinbröd, som rostades för att få den där nybakt-smaken. Vi minns fortfarande hur gott det var!

Så i eftermiddags bakade jag en kaka med Scarsdales proteinbröd. När vi rostar en skiva i morgon bitti får vi se om minnesbilden är riktig…

Här följer receptet:

Scarsdale proteinbröd.

5 dl ljummet vatten ca 37 grader
50 g jäst
1 tsk salt
2 tsk socker
1 tsk äppelvinäger
4 dl sojamjöl
1 dl vetemjöl (rågat mått)
6 dl grahamsmjöl (spara ca 1 dl till kavlingen)

Smula jästen i en bunke. Häll över ljummet vatten och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, socker och äppelvinäger – blanda. Rör ner sojamjöl, vetemjöl och grahamsmjöl. Arbeta omsorgsfullt till en smidig deg. Degen får jäsa övertäckt ca 1/2 timme. Ta upp degen på bakbordet och knåda den tillsammans med det sparade grahamsmjölet. Forma en limpa, som läggs i en avlång, smord form (rymd ca 1 1/2 liter) och får jäsa övertäckt till dubbel storlek 30-60 min. Gräddas i nedre dela av ugnen i 175 grader 1 timme. Förvara i kyl eller frys. Brödet skärs i tunna skivor som rostas.

scarsdaleMan blir ju trött på brödet om man äter det för länge i sträck, men vi tycker det är så gott. Det är ju inte precis en formfranska som man lägger i brödrosten.