Jag har nästan glömt hur en sockerbit ser ut.

Tänk, det är ett antal år sedan vi hade bitsocker hemma. Jag kom på mig med att nästan ha glömt bort känslan att suga på en sockerbit. Eftersom jag måste hålla efter min diabetes är det ju inte aktuellt med socker.

I dag när vi rensade bland gamla silverskedar och annat som hör till det hittade vi också en liten ask i nysilver. Den var daterade 1916 och det stod Socker på den.

När jag studerade vidare upptäckte jag att den finns på Nordiska Muséet i Stockholm. Det visar sig att vid tiden för Första världskriget var sockret ransonerat och när man gick i väg på ett gille eller fest hade man den här lilla asken med sig. Den rymde fyra sockerbitar, lagom för kvällen.

”Sockerask, nysilver, trycklock; stämplar: Socker / 1916 / GAB / NS. Under krigsåren ransonerades sockret; var och en medhade sitt socker, när man gick på besök; dylika små askar tillverkades för detta ändamål; innehåller sockerbitar.”

Ja, en liten ask kan berätta mycket.