Minisemester i Danmark

Nya horisonter, nya miljöer, ny inspiration.

Vi brukar säga att Danmark ger inspiration. Bara att sätta sig i bilen och åka över Köpenhamnsbron ger den där känslan av semester och äventyr.

Så häromdagen stack vi iväg. Fyn och den lilla charmiga stan Faaborg var första målet. ”De fynske alper”, en liten ås med högsta höjd 128 möh, de underbara korsvirkeshusen, en öl i solskenet på torget, kyrkklockorna, de upplysta innergårdarna, promenad i kvällen med musiken från en pub – allt flöt samman i ordet hygge.Turen gick över till Jylland. Nu drogs vi verkligen ut mot havet. Där vid Västerhavets strand satte vi oss vid skulpturen ”Mennesket ved Havet”. Fyra vita män sitter och tittar bort mot horisonten, 9 meter höga fick de oss att känna ödmjukhet. Men så mäktigt. Inget skymde horisonten. Och det var mer än vi som ville känna på den stämningen.

Hvide sand lockade. Inte bara för TV-serien Vit sand utan känslan att köra bilen ut på sandrevet där det aldrig är långt till havet, där husen ligger i skydd av sanddynerna. I det lilla fiskeläget Hvide sand är det liv och rörelse, hamnen dräller av liv och fiskauktionerna lockar kunder långväga ifrån. En bit bort ligger den fyr som blivit riktigt berömd genom TV-serien. Känslan att sitta högt upp i klitterna och känna vinden från de stora haven och andas in den saltstänkta luften slår det mesta.Ribe var nästa mål. Danmarks äldsta stad, grundad av vikingar på 700-talet. Mysig och vacker med många korsvirkeshus och kullerstensgator. Varje kväll går lamptändaren genom stan och berättar om de gamla tiderna. När klockan slår åtta på kvällen sjunger tändaren en sång, samma sång som sjungits genom århundraden. Faktiskt en fin känsla, att det finns saker som är bestående.

På samtliga restauranger, hotell och affärer vi besökte kände vi att man hanterade det här med coronan på ett oerhört professionellt sätt. Så fick de här dagarna bli en känsla av att man kan börja leva lite mer som vanligt, men ändå med stor försiktighet och respekt.

Nu fortsätter vi att njuta av eftersommaren på hemmaplan.

Gula hus, korsvirkeshus. Faarup är en verklig pärla.
Tittade man in genom portarna såg man den ena fina gården efter den andra.
Nio meter höga är männen som tittar ut över havet.
Ännu en fyr som blivit mer än känd. Har en av de bärande rollerna i TV-serien Vit sand.
Varje kväll berättar lykttändaren om Ribes historia.