Lava ved med Ellie

Jag började dagen med ett rätt kort besök hos Rune. Han orkade inte gå ut.

På eftermiddagen kom Ellie efter skolan och vi hjälptes alla åt att lava veden i vårt trädgårdsförråd. Det blev rena konstverket. Vi nästan tävlade om att vi skulle få färdigt all veden – och det fick vi.

Lovsång till veden och elden

Det är något sinnligt med ved och eld. Det är inte bara att trycka på en strömbrytare. Innan vi sitter här och njuter så har det inneburit en del arbete…

All ved tycks vara slut i hela Skåne. Men en god vän till mig inte bara tipsade utan ringde en entreprenör i Mattarp utanför Örkelljunga och beställde ett par kubik. Vi åkte dit och fick se hur han torkade veden med hjälp av egen torkanläggning. Två kubik var reserverade för vår räkning.

Allt lastades på släpvagnen och vi for mot Skälderviken i lugn takt. Väl framme tog det mig en liten eftermiddag att lossa släpet och bära in veden i vårt förråd. Och nästa dag tog det samma tid att stapla veden. Vackert blev det, nästan ett litet konstverk.

Jag fick ett bra tips att sedan sätta in en korg med ved i uterummet som mellanlagring. Då är också ytan torr och varm när det är dags att elda. Det är ett rent nöje att stapla veden i spisen och tända på.

Och när värmen sedan sprider sig i huset är njutningen total. Arbetet med att få veden till den öppna spisen har gett resultat.